Kauwgom is een van de meest populaire snoepjes ter wereld en wordt al eeuwenlang gebruikt om de adem te verfrissen en de tanden schoon te houden. Maar wat is de geschiedenis achter dit kleverige goedje?

De oorsprong van kauwgom kan worden teruggevoerd tot de oude Grieken, die een soort van kauwbaar hars gebruikten dat afkomstig was van de masticboom. Dit hars, dat bekend stond als mastiek, werd gekauwd om de adem te verfrissen en de tanden schoon te houden. Ook in andere oude beschavingen, zoals de Maya’s en de Azteken, werd kauwgom gebruikt voor medische doeleinden en als een soort snoepgoed.

In de 19e eeuw werd kauwgom populair in de Verenigde Staten, toen een man genaamd John Curtis voor het eerst een commercieel verkrijgbare kauwgom ontwikkelde. Deze kauwgom was gemaakt van het natuurlijke hars van de spruceboom en werd verkocht als “State of Maine Pure Spruce Gum”. Het was echter niet erg populair vanwege de bittere smaak en de kleverigheid.

In 1869 kwam de echte doorbraak in de kauwgomindustrie toen Thomas Adams, een fotograaf en ondernemer, een stuk chicle kocht in Mexico. Chicle is een natuurlijk hars dat afkomstig is van de sapodillaboom en al eeuwenlang in Midden- en Zuid-Amerika werd gebruikt om op te kauwen. Adams probeerde verschillende smaken toe te voegen aan de chicle en zo ontstond de eerste gekauwde kauwgom met een smaakje. Deze kauwgom werd al snel een hit en Adams opende zijn eigen kauwgomfabriek in New York.

In 1888 werd er voor het eerst een patent aangevraagd voor het maken van kauwgom op basis van paraffine, een soort was. Dit werd gedaan door een tandarts genaamd William Semple, die het idee had om kauwgom te gebruiken als vervanger voor tandenpoetsen. In de jaren daarna werden er steeds meer smaken en soorten kauwgom ontwikkeld, zoals kauwgom met bubbels, kauwgom met een vloeibare vulling en suikervrije kauwgom.

Tegenwoordig is kauwgom een miljardenindustrie en wordt het wereldwijd geconsumeerd. Het wordt niet alleen gebruikt als een snoepje of om de adem te verfrissen, maar ook als hulpmiddel bij het stoppen met roken en als middel tegen stress en angst.

Hoewel kauwgom door de jaren heen is geëvolueerd en er nu allerlei verschillende soorten en smaken verkrijgbaar zijn, heeft het nog steeds dezelfde basisfuncties als in de oudheid: het verfrissen van de adem en het schoonhouden van de tanden. Zo heeft de geschiedenis van kauwgom ons laten zien hoe een eenvoudig stukje hars is uitgegroeid tot een wereldwijd geliefd product.