De ruimte, een oneindig grote en mysterieuze plek waar we nog lang niet alles van weten. Toch zijn er al vele ontdekkingen gedaan en technologische ontwikkelingen gerealiseerd. Maar wat als we iets onverwachts meenemen op onze reis door de ruimte? Wat als we badeendjes meenemen?

Het klinkt misschien gek, maar er zijn al meerdere keren badeendjes de ruimte in gestuurd. Zo lanceerde de Belgische ruimtevaartorganisatie in 2012 een badeendje de ruimte in als onderdeel van een experiment om de impact van ruimtestraling op organische materialen te meten. Het badeendje verbleef 6 maanden in de ruimte en werd daarna onderzocht op eventuele veranderingen.

Maar waarom zouden we badeendjes de ruimte in sturen? Het is niet alleen een ludieke actie, maar het kan ook belangrijke informatie opleveren. Badeendjes zijn namelijk gemaakt van een materiaal dat vergelijkbaar is met menselijke huid en kunnen dus dienen als een soort ‘proefkonijnen’ voor het testen van de effecten van ruimtestraling op levende organismen. Daarnaast kunnen ze ook gebruikt worden om de impact van gewichtloosheid en andere omstandigheden in de ruimte op materialen te onderzoeken.

Maar niet alleen wetenschappelijk onderzoek kan baat hebben bij badeendjes in de ruimte. Het kan ook een symbolische waarde hebben. Zo lanceerde de Britse kunstenaar Florentijn Hofman in 2014 een gigantisch badeendje van 16 meter hoog de ruimte in als onderdeel van zijn kunstproject ‘The Rubber Duck in Space’. Het badeendje zweefde in een baan om de aarde als een symbool van vrede en vriendschap tussen alle landen en culturen.

Het idee van badeendjes in de ruimte roept bij veel mensen een gevoel van verwondering en speelsheid op. Het herinnert ons eraan dat de ruimte niet alleen een plek van wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkelingen is, maar ook een plek van avontuur en ontdekking. Wie weet wat voor andere onverwachte voorwerpen in de toekomst nog de ruimte in zullen gaan en wat voor kennis en inzichten ze ons zullen brengen.

Tot die tijd kunnen we alleen maar dromen van badeendjes die rondzweven tussen de sterren en ons eraan herinneren dat de ruimte nog zoveel te bieden heeft en dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Wie weet wat voor avonturen er nog te wachten staan met badeendjes in de ruimte als onze trouwe metgezellen.