Het klinkt misschien als iets wat rechtstreeks uit een sciencefictionfilm komt, maar het is echt gebeurd: kauwgomballen in de ruimte! In 1984 werd er tijdens de Space Shuttle Challenger missie een experiment uitgevoerd met kauwgomballen. Dit experiment, genaamd “The Chewing Gum Experiment”, had als doel om de effecten van zwaartekracht op kauwgomballen te onderzoeken.

Tijdens de missie werden er verschillende kauwgomballen in een buis geplaatst en vervolgens afgesloten met een dop. Deze buis werd in de ruimte gebracht en de astronauten mochten om de beurt op de buis kauwen. Het idee was dat door het kauwen en het uitzetten van de kauwgomballen, de druk in de buis zou toenemen en dit zou leiden tot beweging van de buis. Deze beweging zou vervolgens geanalyseerd worden om te zien hoe de zwaartekracht invloed had op de kauwgomballen.

Het experiment was niet alleen uniek vanwege de kauwgomballen, maar ook vanwege de apparatuur die werd gebruikt. Zo werd er voor het eerst gebruik gemaakt van een elektronische versnellingsmeter, wat zorgde voor zeer nauwkeurige metingen. Ook was dit een van de eerste experimenten die door astronauten zelf werd uitgevoerd, in plaats van op afstand vanuit de aarde.

De resultaten van het experiment waren verrassend en lieten zien dat de kauwgomballen inderdaad anders reageerden in de ruimte dan op aarde. Dit kwam doordat er in de ruimte geen zwaartekracht was die de kauwgomballen naar beneden trok, waardoor de druk in de buis gelijkmatig verdeeld werd en er geen beweging optrad. Op aarde zorgt de zwaartekracht ervoor dat de kauwgomballen naar beneden zakken, waardoor er meer druk ontstaat aan de onderkant van de buis en er wel beweging plaatsvindt.

Naast het wetenschappelijke doel van het experiment, leverde het ook leuke beelden op. Zo waren er foto’s te zien van astronauten die kauwgombellen bliezen in de ruimte en zwevende kauwgomballen die door de shuttle vlogen.

Hoewel dit experiment misschien niet het meest baanbrekende was, laat het wel zien hoe nieuwsgierigheid en creativiteit kunnen leiden tot unieke en interessante experimenten. Wie weet wat voor gekke experimenten er in de toekomst nog bedacht zullen worden in de ruimte. Misschien wel met snoepjes, koekjes of zelfs speelgoed!