Kauwgom is een veelgebruikt en geliefd product over de hele wereld. Het is een kleverige stof die je kunt kauwen en waar je op kunt bijten. Maar waar komt kauwgom eigenlijk vandaan en hoe is het door de jaren heen geëvolueerd tot wat het nu is? In deze blogpost nemen we je mee door de geschiedenis van kauwgom.

De oorsprong van kauwgom ligt duizenden jaren geleden in verschillende delen van de wereld. De oude Grieken, Romeinen, Azteken en Maya’s kauwden op verschillende soorten natuurlijke materialen zoals boomsap, bijenwas en hars van bomen. Deze materialen werden gebruikt om de tanden te reinigen en de adem te verfrissen, maar ook om te kauwen tijdens lange reizen of tijdens ceremonies. Deze vorm van kauwgom was dus niet per se bedoeld voor het plezier, maar had vooral praktische doeleinden.

In de 19e eeuw begon kauwgom meer vorm te krijgen zoals we het nu kennen. In 1848 ontdekte John Curtis dat een soort boomsap, dat afkomstig was van de sapodillaboom, een goede basis was voor kauwgom. Het was elastisch en had een aangename smaak. Curtis opende een fabriek en begon met de verkoop van de eerste commerciële kauwgom. In 1869 voegde William Semple een ingrediënt toe aan het boomsap, genaamd paraffine. Dit zorgde voor een nog betere textuur en smaak van de kauwgom.

De grote doorbraak van kauwgom kwam in 1870 toen Thomas Adams, een fotograaf uit New York, per ongeluk chicle (het sap van een Mexicaanse boom) probeerde te gebruiken als vervanging voor rubber. Dit lukte niet, maar Adams ontdekte wel dat het chicle-sap een uitstekende kauwgom was. Hij begon met het produceren van de eerste kauwgom met een smaakje, genaamd “Adams New York Gum No. 1”. Deze kauwgom werd al snel erg populair en het bedrijf Adams kauwgom was geboren.

In de 20e eeuw werden er steeds meer smaken en merken kauwgom op de markt gebracht. Ook werden er steeds meer toevoegingen gedaan om de kauwgom nog lekkerder te maken. Daarnaast werden er ook suikervrije varianten ontwikkeld, wat een gezonder alternatief bood voor mensen die graag kauwgom wilden kauwen.

Tegenwoordig is kauwgom niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is niet alleen een gewoonte of vorm van ontspanning, maar het heeft ook nog steeds praktische voordelen zoals het verbeteren van de adem en het reinigen van de tanden. De geschiedenis van kauwgom laat zien hoe dit eenvoudige product is geëvolueerd tot een wereldwijd fenomeen dat nog steeds geliefd is door velen.