Kauwgom, het plakkerige goedje dat we allemaal wel kennen. Vaak wordt het geassocieerd met het fris houden van onze adem en het vermaken tijdens saaie momenten. Maar wist je dat kauwgom ook gebruikt kan worden als brandstof? Ja, je leest het goed, kauwgom als brandstof!

Het begon allemaal als een experiment van onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh. Zij ontdekten dat kauwgom gemaakt wordt van een natuurlijke rubberachtige stof genaamd polyisobuteen. Deze stof heeft vergelijkbare eigenschappen als diesel en kan dus ook gebruikt worden als brandstof. Het enige verschil is dat polyisobuteen biologisch afbreekbaar is en dus een duurzamere optie is.

Maar hoe werkt dit dan precies? Het proces begint bij het verzamelen van gebruikte kauwgom. Dit wordt vervolgens verhit en gemengd met een kleine hoeveelheid water, om zo de polyisobuteen te scheiden van de andere stoffen. De polyisobuteen wordt dan gezuiverd en gemengd met andere biobrandstoffen, zoals plantaardige oli├źn. Het resultaat is een brandstof die geschikt is voor gebruik in voertuigen met een dieselmotor.

Het gebruik van kauwgom als brandstof heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het een duurzame optie, aangezien het afval van kauwgom op deze manier hergebruikt wordt. Daarnaast is het een goedkope optie, aangezien kauwgom vaak als afval gezien wordt en dus gemakkelijk te verkrijgen is. Ook is het tandvriendelijk, aangezien de kauwgom niet meer in het milieu terechtkomt en schade kan aanrichten aan dieren en planten.

Maar naast deze voordelen, zijn er ook nog wat uitdagingen voor het gebruik van kauwgom als brandstof. Zo is er nog niet genoeg kauwgomafval beschikbaar om op grote schaal te produceren en is de technologie nog in ontwikkeling. Ook is er nog wat scepsis vanuit de industrie, aangezien deze nog meer onderzoek en testen willen zien voordat ze volledig overtuigd zijn.

Toch lijkt het erop dat kauwgom als brandstof veel potentie heeft. Het kan een duurzamere optie zijn voor de traditionele brandstoffen en tegelijkertijd helpen bij het verminderen van afval. Misschien is het tijd dat we ons beeld over kauwgom veranderen van een simpele kauwsnoepje naar een innovatieve en milieuvriendelijke brandstof.