Het klinkt als iets uit een sprookje, maar dit fenomeen bestaat echt! Er zijn katten die kunnen vliegen, zij het niet op de traditionele manier. Deze bijzondere katten hebben namelijk een aandoening genaamd ‘feline hyperesthesia syndrome’ ofwel ‘het vliegende kattensyndroom’.

Deze aandoening komt vooral voor bij katten van middelbare leeftijd en kan op elk moment van de dag plotseling optreden. Het begint vaak met een vreemd gedrag, zoals plotseling rondjes rennen of achter hun eigen staart aanjagen. Vervolgens krijgen ze een soort aanval waarbij ze wild om zich heen gaan slaan en springen, alsof ze willen vliegen. Dit gedrag kan enkele minuten tot wel een half uur aanhouden.

Hoewel het er misschien grappig uitziet, is het voor de kat zelf erg vervelend en soms zelfs pijnlijk. Het is dan ook belangrijk om bij deze katten de oorzaak van de aandoening te achterhalen en deze indien mogelijk te behandelen. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om een allergische reactie of een neurologisch probleem.

Maar hoe komt het eigenlijk dat deze katten denken dat ze kunnen vliegen? Dit heeft te maken met de overgevoeligheid van hun zenuwstelsel. Hierdoor kan een simpele aanraking of een geluid al voor een overprikkeling zorgen, wat vervolgens kan leiden tot de vlieggedragingen.

Hoewel het vliegende kattensyndroom dus niet iets is om te lachen, zijn er wel grappige filmpjes te vinden van katten die denken dat ze kunnen vliegen. Maar het is belangrijk om te beseffen dat dit niet normaal gedrag is en dat deze katten hulp nodig hebben.

Gelukkig zijn er wel manieren om de katten te helpen tijdens een aanval. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om rustig te blijven en de kat te kalmeren door zachtjes tegen hem te praten en hem rustig te aaien. Ook kan het helpen om de omgeving rustiger te maken, bijvoorbeeld door harde geluiden te vermijden.

Helaas is er nog geen specifieke behandeling voor het vliegende kattensyndroom, maar er wordt wel onderzoek naar gedaan. Het is dan ook belangrijk om als katteneigenaar alert te zijn op de symptomen en bij twijfel altijd een dierenarts te raadplegen.

In de tussentijd kunnen we in ieder geval genieten van de grappige filmpjes van deze vliegende katten, maar laten we niet vergeten dat dit eigenlijk een serieuze aandoening is. Hopelijk wordt er snel een oplossing gevonden, zodat deze katten weer met beide pootjes op de grond kunnen staan.