De paperclip, dat kleine stukje metaal dat we allemaal kennen en dagelijks gebruiken op kantoor. Maar waar komt dit handige hulpmiddel eigenlijk vandaan? De geschiedenis van paperclips gaat terug tot de 19e eeuw.

In de 19e eeuw werden papieren documenten op kantoor bij elkaar gehouden met linten, elastiekjes of touwtjes. Dit was echter niet altijd even praktisch en er was behoefte aan een snellere en handigere manier om papieren bij elkaar te houden. In 1853 werd de eerste paperclip uitgevonden door de Amerikaan Samuel B. Fay, maar deze versie was nog niet erg succesvol.

Het was pas in 1899 dat de paperclip zoals we die nu kennen werd uitgevonden door de Noor Johan Vaaler. Hij was een ingenieur die op zoek was naar een oplossing voor het bij elkaar houden van papieren. Zijn ontwerp was gemaakt van dun draad en had twee ronde uiteinden die in elkaar konden worden gehaakt. Dit ontwerp was al een stuk praktischer dan de eerdere versies, maar het was nog niet perfect.

Het was de Amerikaan William Middlebrook die in 1899 de eerste gepatenteerde paperclip ontwikkelde. Hij ontwierp een paperclip met een rechthoekige vorm en een enkelvoudige draai in het midden, waardoor de clip steviger was en minder snel uit elkaar kon vallen. Dit ontwerp was een groot succes en de paperclip begon steeds meer gebruikt te worden op kantoren over de hele wereld.

In de jaren 30 van de 20e eeuw begon de paperclip populair te worden in Europa, nadat de Duitse uitvinder Otto Hermann Schulz een nieuwe versie had bedacht met een dubbele draai in het midden. Deze versie was nog steviger en kon meer papieren bij elkaar houden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de paperclip ook gebruikt als een symbool van verzet tegen de nazi’s. Mensen droegen de paperclip als sieraad om te laten zien dat ze tegen de bezetting waren.

In de loop der jaren zijn er nog vele verschillende varianten van de paperclip bedacht, maar het basisontwerp blijft vrijwel hetzelfde. Tegenwoordig is de paperclip niet meer weg te denken uit kantoorartikelen en wordt het ook gebruikt voor diverse creatieve doeleinden. Zo zijn er bijvoorbeeld paperclipkunstenaars die prachtige kunstwerken maken met behulp van honderden of zelfs duizenden paperclips.

Kortom, de paperclip heeft een lange geschiedenis en heeft zich ontwikkeld tot een handig en veelzijdig hulpmiddel op kantoor. Het is bijzonder om te bedenken dat iets wat zo alledaags lijkt, eigenlijk een hele interessante achtergrond heeft.