De knuffelbeer, een geliefd speelgoed van vele kinderen over de hele wereld, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Het verhaal begint in 1902, toen de Amerikaanse president Theodore Roosevelt op een jachttocht in Mississippi een jonge beer weigerde te doden. Dit verhaal verspreidde zich snel en de jonge beer kreeg de bijnaam “Teddy” naar de bijnaam van de president.

Het duurde niet lang voordat Morris Michtom, een Amerikaanse speelgoedverkoper, het verhaal hoorde en op het idee kwam om een zachte, pluche beer te maken en te verkopen onder de naam “Teddy’s Bear”. Het werd een enorm succes en al snel verschenen er overal knuffelberen in allerlei maten en kleuren.

In het begin waren knuffelberen vooral bedoeld voor kinderen, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ze ook populair bij soldaten. Ze gaven hen een gevoel van troost en herinnerden hen aan thuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden knuffelberen ook gebruikt om kinderen te troosten die hun ouders verloren hadden of moesten vluchten vanwege de oorlog.

In de jaren 50 en 60 werden knuffelberen steeds meer gezien als een populair cadeau voor kinderen, vooral tijdens de feestdagen. In deze periode werden ook verschillende beroemde knuffelberen geïntroduceerd, zoals Winnie de Poeh en Paddington Bear.

In de jaren 80 en 90 werd het maken van knuffelberen meer een ambacht en begonnen steeds meer mensen hun eigen beren te maken met unieke ontwerpen en materialen. Ook werden er steeds meer verzamelaars van knuffelberen, met name van zeldzame of vintage exemplaren.

In de moderne tijd zijn knuffelberen nog steeds geliefd bij kinderen en volwassenen, hoewel de populariteit wat is afgenomen door de komst van elektronisch speelgoed. Toch zijn er nog steeds vele soorten knuffelberen verkrijgbaar, van traditionele teddyberen tot moderne ontwerpen met geluid- en lichteffecten.

De knuffelbeer heeft een lange en interessante geschiedenis, van een jonge beer die gered werd door een president tot een geliefd speelgoed dat de tand des tijds heeft doorstaan. Het is een symbool geworden van troost, vriendschap en liefde voor vele generaties en zal waarschijnlijk nog vele jaren een populair speelgoed blijven.