Deze termen komen waarschijnlijk als eerste in je op wanneer je denkt aan kauwgom. Maar wat is kauwgom eigenlijk en waar komt het vandaan? In deze blogpost nemen we je mee in de geschiedenis van dit geliefde kauwproduct.

Het kauwen op natuurlijke kauwgom is al eeuwenoud. Zo werd er in het oude Griekenland al gekauwd op de hars van de mastiekboom, wat goed was voor de adem en spijsvertering. Ook in andere culturen, zoals de Maya’s en de Azteken, was het kauwen op natuurlijke kauwgom een bekend fenomeen. Zij kauwden op de hars van de sapodillaboom, wat voor hen een ritueel en teken van rijkdom was.

De moderne kauwgom zoals we die nu kennen, werd echter pas in de 19e eeuw uitgevonden. In 1848 ontwikkelde de Amerikaanse uitvinder John B. Curtis een kauwgom gemaakt van sparrenhars en smaakstoffen. Deze kauwgom was echter nog niet erg populair omdat het erg plakkerig en bitter was. Pas in 1869 wist de Amerikaanse tandarts William Semple een patent te krijgen op een kauwgom gemaakt van rubber. Dit was een stuk elastischer en makkelijker te kauwen dan de eerdere varianten.

In 1870 werd de kauwgomindustrie echt op gang gebracht door Thomas Adams. Hij ontdekte dat het sap van de sapodillaboom goed te gebruiken was als kauwgom. Dit was een doorbraak, want hierdoor kon kauwgom in verschillende smaken en kleuren worden geproduceerd. Het werd een groot succes en kauwgom werd al snel een populair kauwproduct in Amerika.

In de jaren 20 van de vorige eeuw kreeg kauwgom een enorme boost door de introductie van de Wrigley’s kauwgom. Deze kauwgom was verpakt in papiertjes met reclame erop, wat zorgde voor een enorme stijging in de verkoop. Ook werd kauwgom steeds meer geassocieerd met frisheid en een gezonde mond, waardoor het steeds meer werd gebruikt als alternatief voor tandenpoetsen.

Tegenwoordig is kauwgom niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het wordt nog steeds in verschillende smaken en kleuren geproduceerd en heeft zelfs een functie gekregen als stressverlagend middel. Ook wordt kauwgom gebruikt als hulpmiddel bij stoppen met roken en gewichtsverlies.

Kauwgom heeft een lange en interessante geschiedenis, van het kauwen op natuurlijke harsen tot de moderne varianten die we nu kennen. Het zal waarschijnlijk nog lange tijd een populair kauwproduct blijven en wie weet wat voor ontwikkelingen er nog zullen komen op het gebied van kauwgom.