Ritmische bonsinstrumenten zijn instrumenten die een drukgolf, of een slag, produceren en zijn daarom een onmisbaar onderdeel van muziek die ritme bevat. Ze worden gebruikt om een basislijn, een beat of een ritme te creëren in muziek van alle genres.

Ritmische bonsinstrumenten zijn te vinden in verschillende culturen over de hele wereld. Afrikaanse bonsinstrumenten zijn een van de meest herkenbare soorten. De djembe, een drum die met de hand bespeeld kan worden, is een van de meest populaire. Deze drums hebben verschillende kenmerken, van grote bass drums tot kleinere versies.

Andere culturen gebruiken ook ritmische bonsinstrumenten. In Latijns-Amerikaanse culturen worden bijvoorbeeld cajóns gebruikt. Deze instrumenten worden vaak bespeeld door op de zijkant te slaan met je handpalm. In veel Spaanse muziekstijlen worden cajóns gebruikt om een ritme mee aan te geven.

Verder zijn er ook vele soorten handgebonden percussie-instrumenten die veel worden gebruikt in jazz, funk en soul muziek. De meest bekende is waarschijnlijk de shaker, die wordt gebruikt voor een swingend ritme. Maracas, claves, cabasas, bongos en andere instrumenten worden ook gebruikt om een ritme mee te maken.

Ritmische bonsinstrumenten zijn een onmisbaar onderdeel van muziek en zorgen ervoor dat muziek tot leven komt. Het kan een verschil maken tussen een saai nummer en een nummer dat echt de voeten van de vloer doet gaan. Daarom zijn ritmische bonsinstrumenten niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook onmisbaar voor elke muzikant.